Tjejzonen

Psykisk ohälsa är ett växande samhällsproblem där tjejer är den grupp som rapporterar de högsta nivåerna av stress och oro. Många tjejer upplever dessutom att de inte har någon vuxen att prata med eller att de inte vågar prata om det som får dem att må dåligt.

Organisationen Tjejzonen är en frizon utan anmälningsplikt där tjejerna helt fritt kan prata med en lyssnande medmänniska, helt anonymt och kostnadsfritt. Tjejzonen beskriver sitt arbete så här:

"Det ska vara lätt att få stöd och vi finns alltid där och när tjejerna behöver oss. Vi arbetar förebyggande genom att lyssna och stötta på tjejernas villkor. Vi stöttar tjejer mellan 10 och 25 år genom fysiska eller virtuella möten med en Storasyster som i egenskap av volontär ger av sin tid och sitt engagemang för att lyssna och finnas där. Vi erbjuder tjejerna samtal via två chatter, Chatten och Ätstörningschatten, och möjlighet att träffa en Storasyster live eller online. Vi har även två stödmejl, Ätstörningsmejlen och Fråga Juristen, dit tjejer och anhöriga kan höra av sig för frågor kring ätstörningar och juridiska frågor. Vi är ett komplement till konventionell vård som till exempel elevhälsa, barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin och fyller därmed ett glapp i det offentliga skyddsnätet.

Att få prata om hur man mår och känna att någon lyssnar och inte dömer är en effektiv metod för att minska den psykiska ohälsan. Många tjejer vittnar om hur de mår bättre efter att ha pratat med en Storasyster. Många tjejer står också i kö för att få stöd hos oss vilket bevisar att det finns ett enormt behov av den typen av stöd som vi erbjuder."

Läs mer här om vad Tjejzonen gör. Vill du själv bli volontär och Storasyster läs mer här. Vill du själv få stöd av Tjejzonen, läs mer här. 
 

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter