Aktuellt

Här kan du läsa om organisationer och projekt som för tillfället är aktuella för Stiftelsen MEST. 

Stiftelsen Forska Utan Djurförsök bildades, enligt information på deras hemsida, 1964. Syftet och ändamålet är att stödja forskning med målet att djurförsök, särskilt plågsamma sådana, ska ersättas med moderna djurfria metoder (utan att någonsin tumma på kravet på vetenskaplig kvalitet). Forska Utan Djurförsök är helt beroende av gåvor och arv. Vill du stödja deras arbete har de ett 90-konto och kontrolleras av Svensk insamlingskontroll.

Läs mer här om hur du kan stödja organisationens arbete.

Läs mer här om vad forskning utan djurförsök kan innebära.

Läs hela inlägget »

Det beräknas att 380 000 barn i Sverige lever i riskbruksfamiljer. Ersta Vändpunktens väl beprövade verksamhet vänder sig till barn som har en förälder med missbruk. Verksamheten inriktas helt på den anhörige, dvs barnet, och deltagarna delas in i åldersgrupper. Barngrupperna är indelande i 4-6 år, 7-9 år och 10-12 år. Tonårsgrupperna delas in i 13-15 år och 16-19 år. Progammet för unga vuxna riktar sig till gruppen 17-25 år. Även vuxengrupper finns. Föräldraprogram och sommarläger erbjuds också. Se gärna Ersta Vändpunktens film som beskriver verksamheten, dess mål och effekter. Läs mer om verksamheten och hur du gör en intresseanmälan här.

Läs hela inlägget »

Randiga Huset är en ideell verksamhet med syftet att ge stöd till barn och unga som har eller som kommer att förlora en förälder eller ett syskon i döden. Randiga Huset berättar på sin sajt att det varje dag är nio barn i Sverige som förlorar en förälder och tre barn som dör och efterlämnar syskon. Verksamheten bedrivs i Stockholm (sedan 2011), Göteborg och delvis i Sundsvall. Barnen/ungdomarna inbjuds till gruppträffar som baseras på en modell för "Familj i sorg", med utgångspunkt i Rädda Barnens riktlinjer. Läs gärna deras fina blogg "Livsviktigt", för dig som förlorat någon eller för dig som vill finnas till för ett barn eller ungdom i sorg. Arbetar du inom skola/vård och möter barn som förlorar förälder eller syskon finns utbildningar och föreläsningar som ger dig verktyg. Randiga Huset har tagit fram två fina böcker som riktar sig till vuxna inom förskola och skola, men böckerna kan läsas av alla vuxna som i något sammanhang möter barn och unga i sorg. Böckerna finns att beställa här. Randiga Huset finns också i sociala medier. Läs mer om hur du kan stödja deras verksamhet här.

Läs hela inlägget »

Det finns många behjärtansvärda projekt över världen som drivs av människor som ser ett behov och som vill göra skillnad för utsatta. Behovet är stort, vår värld är ingen idyll. Kanske kan inte alla bidra med volontärarbete i praktiken, men troligen kan alla bidra ekonomiskt så att projekten kan genomföras. Organisationen Operation Smile visar här i en av sina många filmer hur deras arbete går till och vad det betyder. Läs här om hur du kan bidra. 

Läs hela inlägget »

Radiohjälpens riksinsamling Världens barn fyller 20 år. Insamlingen sker året runt, inte enbart i samband med att SVT och Sveriges Radio uppmärksammar projektet i program och TV-gala. Insamlade medel går till 14 humanitära organisationer och mer än 50 olika projekt för barn i olika delar av världen. Läs mer på Världens Barns sajt. Här kan du läsa om hur företag/organisationer kan bidra till denna livsviktiga verksamhet.

Läs hela inlägget »